» Отдых » Новости туризма

Пітерський ВБЕЗ порушив кримінальні справи за «Анжеліку», але відмовив по «Августу» та «Елладі тур»

    всего 84291 отеля

Пітерський ВБЕЗ порушив кримінальні справи за «Анжеліку», але відмовив по «Августу» та «Елладі тур»

Низка гучних банкрутств турагентської компаній, що трапилася цього літа в Санкт-Петербурзі, так і не вилилася в кримінальні справи проти керівників цих турагентств - ВБЕЗ відмовив потерпілим в порушенні кримінальних справ. І це при тому, що кинутим туристам закрилися турфірми залишилися винні в загальній складності понад мільйон рублів.

Нагадаємо, що в середині серпня, в самий розпал літнього туристичного сезону несподівано закрилося пітерське турагентство «Август», а керівництво, зібравши гроші з туристів, сховалося в невідомому напрямку. Тоді в міліцію звернулося 10 ошуканих туристів, які не змогли виїхати в Болгарію, Хорватію, Туреччину, Німеччину та Австрію, а також німецька турфірма «Берлінер Райзен», що займається прийомом російських туристів у Берліні, якій «Август» заборгував 748 тис рублів. Приватним туристам «Август» також залишився винен за оплачені, але не відбулися тури близько 700 тис рублів. Трохи пізніше збанкрутувала турфірма «Еллада Тур». Правда компанія була менше, і тому постраждалих від її діяльності також небагато: у міліцію написали заяву тільки 6 осіб, які не змогли виїхати на відпочинок в Грецію, Кіпр, Туреччину, Італію та Домінікану.

Тим не менш, перевіривши факти, ВБЕЗ відмовив в обох випадках постраждалим туристам порушувати кримінальні справи за статтею 159 (шахрайство) проти керівництва їх турфірм. Як повідомляє пітерська газета «Фонтанка. ру», в ОБЕП Центрального району, провівши перевірки за заявами, прийшли до висновку, що відносини, які виникли між клієнтами компаній і турфірмами, є виключно цивільно-правовими, і суперечки необхідно вирішувати в суді. Так, у постанові про відмову в порушенні кримінальної справи по «Елладі Тур» повідомляється, що керівник турфірми не заперечує своєї заборгованості перед клієнтами, але заявляє про фінансові труднощі. Крім того, за інформацією «Фонтанки», з офісу компанії несподівано пропала вся фінансова документація, про що свідчить заява в 79 відділ міліції Центрального району. Гендиректор «Августа» Ірина Денисова також зізналася співробітникам ВБЕЗ, що дійсно має заборгованості. Цікаво, що в якості причини вона вказала те, що більша частина грошових коштів клієнтів перераховувалася на... утримання офісу, а також на оплату турів мандрівників, які звернулися до неї раніше.

До речі, в серпні 2010-го проблеми виникли ще в однієї пітерської турфірми - турагентства «Цезар», що працювала під брендом «Miracle Travel». При цьому, за даними Балтійської асоціації захисту прав туристів, гендиректор «Цезаря» втік до Таїланду, прихопивши з собою всі гроші, заплачені туристами.

Відзначимо, що стаття «шахрайство» досить рідко працює в туризмі, навіть незважаючи на очевидність багатьох подібних злочинів. Адже довести злий умисел керівництва збанкрутілих турфірм часто не представляється можливим. Як підкреслив кореспонденту інфогруппи «ТУРПРОМ» Георгій Мохов, голова Правовий комісії РСТ, засновники подібних «турагентств» зараз несуть лише цивільну відповідальність за боргами своїх фірм і тільки в розмірі внеску до статутного капіталу, а це, як відомо, всього 10000 рублів. Заборони на професію для керівників турфірм, які обдурили клієнтів і своїх партнерів, закон не передбачає. «Таким чином, професійні аферисти або просто невдачливі підприємці можуть нескінченно плодити фірми під високий сезон або на гарячі дати. Все це в цілому згубно впливає на довіру споживачів до туристичної галузі », - вважає співрозмовник. І хоча, безумовно, стовідсоткового захисту від шахрайства чи банкрутства не існує, підвищити ступінь цивільної відповідальності власників і керівників турагентств цілком можливо, але тільки законодавчим способом, вважає Георгій Мохов. У контексті порушеної проблеми РСТ пропонує подумати про законодавчий заборону на професію недобросовісних турагентів - перш за все тих, хто відповідальний за невиконання судових рішень за зобов'язаннями турагентства перед клієнтами. Інший варіант - введення фингарантий для турагентської діяльності, або підвищення мінімального розміру статутного капіталу для турагентств.

Втім, деякі подібні афери до порушення кримінальних справ за статтею «шахрайство» все ж доходять. Так, по турфірмі «Анжеліка», скандал з якою вибухнув в лютому 2010 року, кримінальну справу вже порушено. Тоді мандрівники сподівалися опинитися на пляжах Домінікани, Гоа, ОАЕ, Єгипту і Таїланду. Причому багато хто вже встиг виїхати до Москви для посадки на рейси в теплі краї. І тільки там дізналися, що нікуди не полетять. Незадоволені туристи звернулися в ОБЕП. У Балтійської асоціації захисту прав туристів відзначають, що за кілька місяців ніяких грошей ошукані мандрівники так і не отримали. Швидше за все, не допоможе і процедура банкрутства. Як повідомляє «Фонтанка», в даний момент ТОВ «Анжеліка» оголошує неспроможним саме себе. Відповідний процес вже йде в Арбітражному суді Петербурга і Ленінградської області. Однак, за словами глави Балтійської асоціації захисту прав туристів Тетяни Касьянової, розмова з арбітражним керуючим позбавив горе-туристів надії на отримання грошей в результаті банкрутства: за чутками, в колишніх приміщеннях компанії немає навіть меблів та оргтехніки.

Втім, частина боргів «Анжеліка» все ж повернула, причому ще до 1 лютого 2010 року. 2100000 рублів були виплачені партнерам-туроператорам в якості вартості заброньованих путівок та штрафних по них санкцій. Тим не менш, на початку серпня слідче управління Петроградського РУВС перекваліфіковувало кримінальну справу, порушену у травні 2010 року за статтею 159 (шахрайство), на 159, частина 3 КК РФ - шахрайство, вчинене особою з використанням свого службового становища, а так само у великому розмірі. І фігурантами його тепер є не «невстановлені особи», а цілком конкретна людина - гендиректор «Анжеліки» Сергій Алексєєв. На даний момент потерпілими у справі визнано 22 особи, з ще 15 заяв Петроградським РУВС проводиться перевірка. Зараз в міліції вирішується питання про пред'явлення Алексєєву звинувачення та обрання міри запобіжного заходу.
18 октября 2010, 14:37





отдых осенью
в Турции
в Греции
в Тайланде
в Шри-Ланке
в Испании
на школьные каникулы
Отдых у моря - это пляж, нежное море, жаркое солнце. Романтические пляжи Мальдив и Испании, роскошные пляжи Арабских Эмират
отели Египта, отдых в Египте, отзывы о Египте, отдых в Испании, отдохнуть на Тенерифе, отели Закопане, отели ОАЭ
ФемелиТревел © 2007-2024Отдых, отпуск, туры, туризм и путешествия по мируО нас | Контакт