» Отдых » Новости туризма

Київ ініціював перегляд шенгенських правил для українців

    всего 84291 отеля

Київ ініціював перегляд шенгенських правил для українців

Вчора громадська ініціатива «Європа без бар'єрів» представила результати моніторингу діяльності консульств європейських країн в Україні. Як виявилося, ряд дипломатичних установ порушує внутрішнє законодавство ЄС, занижуючи рівень віз, які видаються українцям. У МЗС обізнані про цю проблему. Україна ініціювала новий формат переговорів з ЄС, що, як очікується, вже в короткостроковій перспективі допоможе вирішити проблеми громадян, часто відвідують Євросоюз.

Моніторинг діяльності консульств Cтрана - членів Євросоюзу, що входять в шенгенську зону, проводиться «Європою без бар'єрів» (ЕББ) щорічно, починаючи з 2006 року. Громадян опитують на виході з дипустанов і візових центрів. За результатами опитування складено рейтинг адекватності вимог консульств при видачі віз. Найбільш різкі зміни продемонструвала Литва, посольство якої традиційно вважалося лояльним до громадян України.

У 2010 році Литва займала 2-е місце в рейтингу, проте потім консульство країни фактично припинило видачу багаторазових віз, опинившись у хвості рейтингу (ділить 14-15-е місця з Чехією). Традиційно недружніми до українських мандрівникам залишається Греція (17-е місце) насамперед через консульства в Маріуполі. «У минулому році тільки 45% подали документи в це консульство отримали візи. Це абсолютний антирекорд! У цьому році показник зріс до 57%, але і це не дуже втішно », - сказав експерт ЕББ Володимир Кіпень. У Іспанії, Італії та Португалії (16, 18, 19-е місця) показник відмов нижчий, але вони вимагають від заявників величезний пакет документів, перекладених на національні мови або в ряді випадків на англійську, що багаторазово збільшує фактичну вартість візи.

Антирейтинг очолила Бельгія, де експерти констатували безліч проблем, в тому числі недотримання внутрішнього законодавства ЄС. Кореспондент «Комерсант» перевірив відомості ЕББ і переконався, що співробітники бельгійського консульства дійсно порушують положення візового кодексу (ВК) ЄС, відмовляючись призначати заявникам співбесіди в посольстві й направляючи всіх до комерційного посередника - у візовий центр. Лише після цитування кореспондентом «Комерсант» положень ВК представники консульства визнали, що зобов'язані приймати громадян, але дату візиту в консульство так і не призначили.

Але найбільш масовим порушенням законодавства ЄС є штучне заниження рівня виданих віз. Так, ст. 24 ВК ЄС зобов'язує консульства видавати багаторазові візи терміном від 6 місяців до 5 років за умови позитивної візової історії заявника. «Останнім часом консульства почали безпідставно видавати короткострокові візи на три дні замість річних», - стверджує голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Особливо частими стали випадки видачі так званих «хибних мультивіз» - багаторазових віз терміном дії в один місяць, тиждень або навіть кілька днів.

У розпорядженні «Комерсант» виявилися внутрішні дані дослідження ЕББ, які доводять, що консульства дійсно практикують масову видачу «помилкових мультивіз», завищуючи статистичні показники своєї роботи (див. таблицю). Так, у Литви, Словенії, Португалії та Бельгії від 86% до 100% багаторазових віз видано на термін менше півроку (більша частина з них - до місяця), що доводить явне порушення консульствами цих країн норм ВК ЄС.

На звіт ЕББ вже відреагували в ряді дипустанов, пообіцявши виправити недоліки в роботі. «З серпня в Маріуполі почав роботу новий консул, і я сподіваюся, що таких проблем більше не буде», - заявив посол Греції Георгіос Георгунтзос, визнавши, що в останні роки консульства його країни допускали чимало випадків необгрунтованих відмов у видачі візи. «Шість місяців тому консульство дозволив приймати документи англійською. За два роки ми зменшили відсоток відмов з 10% до дуже низьких показників. Ми скоротили час прийняття рішення з 10 до 5 днів. Хоча ми як і раніше неідеальні і будемо надалі покращувати нашу діяльність », - пообіцяв віце-консул Іспанії Хосе Аларкон.

Про проблеми з дотриманням законодавства європейськими консульствами знають і в МЗС. Як розповів радник відділу візової політики департаменту консульської служби МЗС Віталій Мошковський, Україна вже ініціювала переговори про візову лібералізацію. За словами чиновника, в діючий договір про лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС передбачається внести три зміни: уніфікувати стандартний перелік документів, необхідний усіма консульствами, зобов'язати консульства приймати в обхід візового центру громадян, які звернулися до них більш ніж за 2 тижні до дати подачі документів , а також усунути можливість видачі "помилкових мультивіз». «Ми попередньо погодили, що в тексті будуть чітко позначені терміни дії багаторазових віз - рік, два, п'ять років. Це позбавить консулів можливості безпідставно видавати піврічні і ще більш короткострокові візи після річної ", - розповів представник МЗС. Необхідно відзначити, що візи терміном на 2-5 років передбачені і договірною базою, але на практиці країни ЄС видають їх украй рідко.

Переговори з цього питання можуть бути завершені в короткостроковій перспективі, оскільки вони не пов'язані з виконанням довгострокового плану дій безвізового режиму. «Якщо ми зможемо змінити угоду по цих трьох пунктах, ми ліквідуємо значну частину проблем», - зазначає пан Мошковський.
23 сентября 2011, 09:34





отдых осенью
в Турции
в Греции
в Тайланде
в Шри-Ланке
в Испании
на школьные каникулы
Отдых у моря - это пляж, нежное море, жаркое солнце. Романтические пляжи Мальдив и Испании, роскошные пляжи Арабских Эмират
отели Египта, отдых в Египте, отзывы о Египте, отдых в Испании, отдохнуть на Тенерифе, отели Закопане, отели ОАЭ
ФемелиТревел © 2007-2024Отдых, отпуск, туры, туризм и путешествия по мируО нас | Контакт