» Отдых » Новости туризма

Процедура отримання віз до Хорватії вкрай складна

    всего 84291 отеля

Процедура отримання віз до Хорватії вкрай складна

У зв'язку з майбутнім вступом Хорватії до ЄС, в'їзд на її територію з 1 квітня 2013 здійснюється за новими правилами. Представники посольства запевняли, що ніяких проблем нововведення туристам не доставлять. Однак, як виявилося на практиці, процес подачі документів на візу до Хорватії не тільки складний, але і вимагає великих тимчасових витрат, що неминуче позбавить країну значного числа мандрівників з Росії.

Раніше Майя Тендер, керівник візової служби консульського відділу посольства Хорватії детально роз'яснила нові візові правила. Аналогічна інформація міститься на сайті дипмісії. У реальності ж процедура безпідставно ускладнилася. Зокрема, незрозуміло, яка саме сума є " підтвердженням наявності грошових коштів ". Якщо Майя Тендер говорила про " 50 євро з особи на день ", а на сайті посольства сума не вказана взагалі, то у візовому центрі вимагають довести наявність 100 євро на кожного мандрівника. Варто відзначити, що до Хорватії нерідко приїжджають родини з дітьми на всі канікули - в цьому випадку шукачі зобов'язані демонструвати наявність надзвичайних сум, оскільки " 100 євро " вважаються на кожного подорожуючого, незалежно від його віку.

Такі ж проблеми - з підтвердженням проживання. На сайті скромно йдеться про " бронюванні номера в готелі або іншому житло ", і це не має на увазі заздалегідь зроблену передоплату. Виходячи з вимог, зазначених на сайті посольства, підтвердження оплати вимагається лише у разі придбання туристичної путівки. Таку ж інформацію, коментуючи зміни візової процедури, надав візовий відділ. Але тут діє негласне правило: у туристів не приймають документи без передоплати. Тим часом навіть Німеччина - шенгенська країна з найбільш суворим підходом до здобувачів - давно вже не вимагає оплачувати готелі заздалегідь. Чим керується Хорватія, настільки посиливши правила, не зрозуміло.

Великою проблемою також є неприпустимо довгий час, що витрачається на весь процес подачі документів. Країна обіцяла залучити додаткових співробітників, однак черга все одно рухається дуже повільно. Але і на цьому муки туристів не закінчуються. Хорватія не здогадалася поєднати процедури подачі заявки та оплати візового збору, як це зроблено в безлічі інших держав. Там, здебільшого, віконце для оплати зборів працює в тому ж приміщенні, де і приймають документи. Також поширений принцип оплати у відділенні будь-якого банку, але в цьому випадку від здобувача не потрібно негайно повертатися у візовий центр або консульство з квитанцією: факт оплати доводиться в момент отримання готових паспортів.

Хорватія ж пішла за максимально складному шляху: після подачі документів видається квитанція, сплатити який можна тільки в одному відділенні банку " Юникредит ", яке знаходиться на станції метро " Полянка " (три станції метро від консульства). У цьому відділенні - всього 2 віконця, з яких може працювати тільки одне; притому стоять туди не тільки шукачі віз, але і будь-які інші клієнти банку. В результаті, одна лише ця черга може зайняти кілька годин. А потім турист зобов'язаний якнайскоріше відвезти квитанцію назад в консульський відділ, тобто витратити додатковий час на дорогу. Але без цього розгляд документів навіть не почнеться.

Окреме нарікання викликають і терміни розгляду документів - близько двох тижнів. Відбувається це тому, що, незважаючи на обіцянки, час роботи збільшено не було. Більше того: заявлене на сайті не відповідає реальності. З понеділка по четвер з 9:30 до 13:30 можна лише здати документи, а отримання, як розповіли туристи, відбувається з 14:00 до 16:00 - притому дізнаються вони це лише за фактом, приїхавши в консульський відділ.

Таким чином, навіть якщо турист вгадав всі негласні вимоги консульства і зміг подати заявку з першого разу - його витрати оцінюються мінімум в два робочих дня, необхідні на безглузді переміщення по місту і стояння у великих чергах. Це нічим не виправдане: про майбутні зміни було відомо давно; Хорватія - далеко не перша країна, щось змінює у своїй візовій процедурі, тому бути не готовою вона не могла. Можна було перейняти досвід інших візових країн, з мільйонним потоком шукачів та відсутністю яких би то не було проблем при подачі і отриманні документів.

Але Хорватія пішла власним шляхом, в результаті чого в країну будуть їздити тільки клієнти туроператорів, за яких візові процедури проходить турфірма, і найстійкіші прихильники. Решта ж мандрівники переорієнтуються на аналогічні напрямки пляжного та екскурсійного відпочинку - від безвізової Чорногорії до Іспанії, легко видає візи, в тому числі багаторазові.
18 апреля 2013, 12:34





отдых осенью
в Турции
в Греции
в Тайланде
в Шри-Ланке
в Испании
на школьные каникулы
Отдых у моря - это пляж, нежное море, жаркое солнце. Романтические пляжи Мальдив и Испании, роскошные пляжи Арабских Эмират
отели Египта, отдых в Египте, отзывы о Египте, отдых в Испании, отдохнуть на Тенерифе, отели Закопане, отели ОАЭ
ФемелиТревел © 2007-2024Отдых, отпуск, туры, туризм и путешествия по мируО нас | Контакт