У Швеції починається сезон раків
Ресторани Швеції в серпні і вересні пропонують місцевий делікатес - раків і страви з рачиного м'яса. До столу подається також витриманий шведський сир Вестерботтен, пиво і шнапс.
З причини ризику зникнення шведського річкового рака на початку ХХ століття були введені обмеження на його вилов, який тепер дозволено тільки протягом двох місяців в році - в серпні і вересні. Таким чином, раки у Швеції перетворилися на бажаний делікатес. Традиційно їх відварюють у підсоленій воді з насіннєвим кропом.
Тепер імпортовані раки продаються круглий рік, але шведи зберігають вірність традиції, повідомляє Sweden. se. З початку серпня засоби масової інформації розгортають широку кампанію по дегустації продукції цього року. Шведські знаменитості входять в спеціальна рада, яка оцінює раків за багатобальною системі.
З часом склалися традиції застілля з раками: їх покладається є під відкритим небом, а довкола столу повинні висіти різнокольорові паперові ліхтарики, найчастіше з зображенням усміхненої повного місяця. Навколо шиї слід зав'язати нагрудник, а на голову надягти забавний паперовий ковпачок.