» Отдых » Новости туризма

Фукусіма не стане другим Чорнобилем

    всего 84291 отеля

Фукусіма не стане другим Чорнобилем

Аварія чорнобильського типу на японській АЕС виключена, "так як там немає графіту і горіти там немає чому", заявив президент наукового центру Курчатовський інститут академік Євген Веліхов.

При цьому він зазначив, що, за його інформацією, "на японській АЕС Фукусіма-1 стоять реактори корпусного типу японського виробництва, охолоджувані водою".

Російський академік відмовився дати подальші коментарі по ситуації, що складається на цій японській АЕС, так як професійної інформації практично немає і японська сторона до Росії поки з цього приводу не зверталася.

Що відбувається на японській атомній станції Фукусіма-1 не схоже на те, що відбувалося в Чорнобилі, і не веде до повторення тієї аварії, вважає перший заступник директора Національного дослідницького центру Курчатовський інститут Ярослав Штромбах.

За його словами, те, що відбувається на АЕС у Японії пов'язано з розігрівом реактора через блекаут - повної втрати електропостачання - і зниженням рівня води в охолоджувальних контурах. "Це більше схоже на аварію на Тримайл-Айленд в США", - зазначив Штромбах. На його переконання, японці з ситуацією впораються, тому масованого радіоактивного викиду чекати не слід, вважає вчений.

При цьому директор Інституту фізики високих енергій і ядерної фізики при Національному науковому центрі Харківського фізико-технічного інституту Анатолій Довбня повідомив агентству МОСТ-Харьков, що між вибухом на японській АЕС та Чорнобилем можна провести аналогію, але поки незначну.

За його словами, через відсутність повної інформації про ситуацію на АЕС у префектурі Фукусіма, не можна з упевненістю сказати про наслідки вибуху. Однак, судячи з конструкції АЕС вона аналогічна Запорізької станції - навколо основних будівель розташований бетонний чохол, мета якого - мінімізувати викид радіації в разі аварії.

Довбня зазначив, що найнебезпечніше - якщо в реакторі станеться розплавлення активних зон, як це відбулося в США на АЕС Тримайл-Айленд в 1979 році і на Чорнобильській АЕС - найбільш серйозних аварій у світі. У США значного викиду радіації вдалося уникнути завдяки саме бетонним чохлам - "вони в звичайних умовах, не таких як землетрус, можуть витримати навіть падіння літака".

Він також зазначив, що якщо ці чохли пошкоджені, то могла статися витік радіації. "Сам реактор являє собою котел, в якого через труби закачують воду. Температура рідини нагрівається зазвичай до 300-400 градусів Цельсія, але у випадку, якщо система охолодження пошкоджена, температура може відбутися проплавлення активних зон", - розповів Довбня.

Нагадаємо, за даними компанії Tokyo Electric Power, о 15:36 (10:36) на АЕС у Фукусімі після сильного підземного поштовху пролунав вибух, після чого з'явилося задимлення.
12 марта 2011, 14:21





отдых осенью
в Турции
в Греции
в Тайланде
в Шри-Ланке
в Испании
на школьные каникулы
Отдых у моря - это пляж, нежное море, жаркое солнце. Романтические пляжи Мальдив и Испании, роскошные пляжи Арабских Эмират
отели Египта, отдых в Египте, отзывы о Египте, отдых в Испании, отдохнуть на Тенерифе, отели Закопане, отели ОАЭ
ФемелиТревел © 2007-2024Отдых, отпуск, туры, туризм и путешествия по мируО нас | Контакт