» Отдых » Новости туризма

Шахрайство з обміном валют - поширене явище в Ризі

    всего 84291 отеля

Шахрайство з обміном валют - поширене явище в Ризі

Туристам треба бути особливо обережними в обмінних пунктах, розташованих в центрі Риги. Тут процвітає схема "легального шахрайства", коли гроші міняються за заниженим курсом, інформація про який практично не читається. Так, за повідомленням одного з потерпілих, при заявленому курсі 70,1 латів за 100 євро обмін відбувся за курсом 60,5 латів за 100 євро.

Таким чином, здаючи 400 євро і розраховуючи на 280 латів, турист отримав лише 242 лата. Різниця становить 38 латів, або майже 50 євро.

Коли потерпілий спробував обуритися, йому показали стенд, де курс 60,5/100 був написаний поверх 70,1/100 дрібними літерами на окремому папірці, криво висить в стороні на клейкій стрічці. А вигідний курс означав "при обміні від 500 євро".

В касі заявили, що за відклеєними папірці вони не відповідають, і "якщо ви взяли гроші в руки, ви згодні з обміном". Між тим чек на проведену операцію лежить під грошима, і взяти його, не взявши грошей, неможливо.

Викликані представники поліції відмовилися що-небудь робити, визнавши, однак, що подібні звернення до них надходять нерідко. Опротестувати операцію потерпілому вдалося лише через багато днів і тільки тому, що він був місцевим жителем. У туриста, який не має часу і володіє латиською мовою, шансів на це практично немає.

Тим не менш редакція NovoNews нагадує, що в таких випадках треба викликати поліцію і на місці заповнювати заяву. У кожному пункті обміну є бланки на повернення валюти, хоча домогтися, щоб їх видали, теж непросто. І оскільки поліція не завжди здатна допомогти в такій ситуації швидко, найкращим способом буде їй запобігти. Так, при обміні грошей необхідно відразу запитати підсумкову суму і зберігати всі чеки. Читати слід не великі вивіски перед входом, а курс на віконцях: були випадки, коли в касі казали, що вуличні стенди взагалі їм не належать.

Пункти з "подвійним" курсом валют найчастіше розташовані в Старому місті, але зустріти їх можна і у віддалених районах. Подібна схема поширена в багатьох популярних у туристів містах світу.
21 октября 2010, 09:51





отдых осенью
в Турции
в Греции
в Тайланде
в Шри-Ланке
в Испании
на школьные каникулы
Отдых у моря - это пляж, нежное море, жаркое солнце. Романтические пляжи Мальдив и Испании, роскошные пляжи Арабских Эмират
отели Египта, отдых в Египте, отзывы о Египте, отдых в Испании, отдохнуть на Тенерифе, отели Закопане, отели ОАЭ
ФемелиТревел © 2007-2024Отдых, отпуск, туры, туризм и путешествия по мируО нас | Контакт